WHAT CAN I DO?

Good morning,
Today, my morning has steered towards attention of our climate. As I drank my morning coffee, I watched a bit of Go ‘Morgen Denmark where the focus was on climate friendliness. This is probably a subject we all have touched and reflected upon (to a greater or lesser extent). I have to admit that debates with friends and family has influenced me over time, and at least made me think of the subject of the matter. Of course, these are complex topics, and sometimes it may seem inconceivable to make a significant difference without having to change ones entire identity.

I have to admit that I have been quite fortunate, as my family has always had focus on both health and the environment (when I was 8-9 years old, I thought it was less cool. I would have to use all my persuasion skills to get matadormix – a specific kind of candy – for Friday evenings, because it contained many colorants. Katjes is of course good, but you always want what you cannot have). Today, I am especially grateful to my mom, because she helped me establish good habits that have been easy for me to take with me after I’ve moved away from home.

In Go’ Morgen Denmark,they came up with some very practical and simple initiatives on how to contribute to a better climate, which at the same time benefits one self. I think there were some good debates that made me reflect on the matter. Therefore, I thought I would share 3 tips that I will try to live by:

  1. Start by doing some very small and simple changes in your everyday life that can help a better climate (this may be biking or walking to the places that are close to your home,and then taking public transport to what’s further away).
  2. Start with a meat-free day once a week and see how it also affects your body (maybe watch the controversial Netflix documents What the Health).
  3. Consume what you have, instead of constantly buying new things. Look in your fridge and wardrobe,and make a little magic (maybe not a combination of items from your fridge and your wardrobe, but if GAGA can, I guess we can do it as well…)

With a little food for thought, I really hope you have a nice day!

Hugs.

// Godmorgen,

I dag har morgenen stået i klimaets tegn. Mens jeg drak min morgenkaffe, vågnede jeg op til lidt Go’ Morgen Danmark, hvor fokus var på klimavenlighed. Det er jo nok et emne vi alle sammen har berørt og reflekteret over (i mere eller mindre grad). Jeg må indrømme, at de lange snakke med venner og familie har påvirket mig, og ikke mindst givet mig noget stof til eftertanke. Det er selvfølgelig også nogle dybe emner, og nogle gange kan det virke uoverskueligt at gøre en markant forskel uden at man skal ændre hele sin identitet.

Jeg må indrømme, at jeg har været ret heldig, fordi jeg har en familie der går meget op i sundhed og miljø (da jeg var 8-9 år, synes jeg selvfølgelig at det var mindre fedt. Jeg skulle bruge alle mine overtalelsesevner for at få matadormix til fredagsslik, fordi det indeholdte mange farvestoffer. Katjes slik er jo også godt, men man vil jo altid gerne have det, man ikke må få). I dag takker jeg specielt min mor, fordi hun gav mig nogle vaner der har været nemme for mig at tage med, efter at jeg er flyttet hjemmefra.

Go’ morgen Danmark kom de med nogle helt konkrete og lavpraktiske tiltag, for at bidrage til et bedre klima, som samtidig er til gavn for én selv. Jeg synes det var nogle gode debatter der gav lidt stof til eftertanke. Derfor deler jeg her 3 tips som jeg selv vil prøve at efterleve:

  1. Start med at gøre nogle meget små og konkrete tiltag i din hverdag som kan hjælpe til et bedre klima (dette kan være at cykle eller gå til de ting der er tæt på, og tage den offentlige transport til det der er længere væk).
  2. Start med en kødfri dag om ugen, og se hvordan det også påvirker din krop (se evt. den kontroversielle Netflixdokumentar What the Health).
  3. Forbrug hvad du har, i stedet for hele tiden at købe nyt. Kig i dit køle- og klædeskab, og lav lidt trylleri (muligvis ikke en kombination af varer fra dit køleskab og dit klædeskab, men hvis GAGA kan, så kan vi andre vel også…)

Med lidt stof til eftertanke, håber jeg virkelig at I får en dejlig dag!

Knus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *